Onderwijs in de brugklas

2-jarige brugperiode

Op de Copernicus hebben we drie soorten brugklassen:

  • Mavo/havo
  • Havo/vwo
  • Vwo

De brugperiode duurt twee jaar en in die twee jaar dagen we je uit te laten zien wat je kunt. Zit je in een gemengde brugklas, dan krijg je op twee niveaus les. Zo ontdekken we welke opleiding het beste bij je past.

Tussen de twee brugjaren kun je van niveau wisselen. Zo kan het gebeuren dat je na klas 1 havo/vwo doorgaat naar klas 2 vwo. Of van klas 1 mavo/havo naar klas 2 havo/vwo.

Na afloop van de tweejarige brugklasperiode ga je verder op de mavo, havo of het vwo. Vervolgens heb je bij goede schoolresultaten de mogelijkheid om door te stromen naar een hoger niveau.

Leren LEREN

Als je naar het voortgezet onderwijs gaat, is het plannen van je huis- en leerwerk een van de lastigste dingen. Op de Copernicus besteden we extra veel aandacht aan het ‘leren LEREN’. Daar heb je je hele school- en studieloopbaan plezier van.

Lesprogramma Leren LEREN

Met het door de mentoren van de Copernicus zelf ontwikkelde leer- en werkboek ‘leren LEREN’ helpen wij je bij de vraag hoe je je schoolwerk het beste kunt aanpakken. Tijdens het mentoruur ga je aan de slag met het bijbehorende leer- en werkboek vol handige studietips.

Agenda

Aan het begin van het schooljaar krijgen de brugklassers een echte Copernicus-agenda. Daarin staan alle belangrijke momenten al ingevuld. We leren je, met behulp van deze agenda, jouw schoolwerk goed te organiseren en plannen.
OMZA
Soms kun je nog zo hard leren, maar valt het resultaat toch een beetje tegen. Met de feedbackmethode OMZA krijg je inzicht in hoe dat komt. Er wordt op vier punten naar je prestaties gekeken: Organisatie van je werk, Meedoen, Zelfvertrouwen en Autonomie. Zo begrijpen jij en je ouders waar het goed gaat en waar je jezelf nog kunt verbeteren. Op die manier kunnen wij je ook beter helpen en bijsturen als dat nodig is.

RTTI

Op de Copernicus toetsen we volgens de RTTI-methode. Dit staat voor Reproduceren, Toepassen in een bekende situatie, Toepassen in een nieuwe situatie en Inzicht. Met RTTI wordt duidelijk in welk type vragen je goed bent en waar je je kunt verbeteren. Je krijgt na elke grote toets feedback en zo kun je precies dát oefenen waar je uitdagingen liggen. Op een volgende toets doe je het dan nog weer beter!