Onderwijs in de brugklas

2-jarige of 3-jarige brugperiode

Op de Copernicus hebben we drie soorten brugklassen:

  • Mavo/havo
  • Havo/vwo
  • Vwo

Op de Copernicus duurt de brugperiode twee jaar voor de mavo/havo en voor de havo/vwo kan deze zelfs drie jaar duren. In de onderbouw zit je in een mavo/havo-, een havo/vwo-, of een vwo-klas. In de gemengde klassen krijg je cijfers op twee niveaus, zodat je precies weet waar je staat. Je hebt dan twee of drie jaar de tijd om uit te vinden welk niveau het beste bij jou past.

Copernicus Plus

Er zijn twee soorten klassen in de onderbouw op de Copernicus: de Copernicus Plus-klas en de Copernicus Sport-klas. Bij het inschrijven geef je jouw keuze aan. Het maakt niet uit of je mavo/havo, havo/vwo of vwo gaat doen, je kiest altijd voor Copernicus Plus of Sport.
In de Copernicus Plus-klas maak je elk kwartaal de keuze voor een ander keuzevak. Je krijgt dit vak dan deze hele periode twee uur in de week. Zo maak je kennis met andere bijzondere vakken en ontdek je je talenten. Er is heel veel keuze, zoals bv: Chinees, Dans, Mediawijsheid, Wiskunst, Beta, Drama, Programmeren, High School English of het Internationaal Europa Project.

Leren LEREN

Als je naar het voortgezet onderwijs gaat, is het plannen van je huis- en leerwerk een van de lastigste dingen. Op de Copernicus besteden we extra veel aandacht aan het ‘leren LEREN’. Daar heb je je hele school- en studieloopbaan plezier van.

Lesprogramma Leren LEREN

Met het door de mentoren van de Copernicus zelf ontwikkelde leer- en werkboek ‘leren LEREN’ helpen wij je bij de vraag hoe je je schoolwerk het beste kunt aanpakken. Tijdens het mentoruur ga je aan de slag met het bijbehorende leer- en werkboek vol handige studietips.

Agenda

Aan het begin van het schooljaar krijgen de brugklassers een echte Copernicus-agenda. Daarin staan alle belangrijke momenten al ingevuld. We leren je, met behulp van deze agenda, jouw schoolwerk goed te organiseren en plannen.

Thuiswerkvrij

De eerste periode van klas 1 is thuiswerkvrij. Zo krijg je goed de tijd om te leren omgaan met het schoolwerk. De mentor helpt je hoe je het beste kunt plannen en leren. Thuiswerkvrij betekent dat je in de les voldoende tijd krijgt om je werk te maken. Alleen leren voor toetsen doe je wel thuis. Zo krijg je tijd om te wennen op school en thuis genoeg tijd om te ontspannen, je bezig te houden met hobby’s of te sporten.

OMZA

Soms kun je nog zo hard leren, maar valt het resultaat toch een beetje tegen. Met de feedbackmethode OMZA krijg je inzicht in hoe dat komt. Er wordt op vier punten naar je prestaties gekeken: Organisatie van je werk, Meedoen, Zelfvertrouwen en Autonomie. Zo begrijpen jij en je ouders waar het goed gaat en waar je jezelf nog kunt verbeteren. Op die manier kunnen wij je ook beter helpen en bijsturen als dat nodig is.

RTTI

Op de Copernicus toetsen we volgens de RTTI-methode. Dit staat voor Reproduceren, Toepassen in een bekende situatie, Toepassen in een nieuwe situatie en Inzicht. Met RTTI wordt duidelijk in welk type vragen je goed bent en waar je je kunt verbeteren. Je krijgt na elke grote toets feedback en zo kun je precies dát oefenen waar je uitdagingen liggen. Op een volgende toets doe je het dan nog weer beter!