Gezonde & veilige school

Veilige school

Je moet je op school veilig voelen, want alleen dan kom je toe aan echt leren, uitdagingen aangaan en jezelf ontwikkelen. Op de Copernicus zetten we ons actief in voor een veilig en prettig schoolklimaat. Niet voor niets is veiligheid, naast studie en fatsoen, een van de uitgangspunten achter de schoolregels. Speciale aandacht besteden we vanaf klas 1 aan pesten. In het Anti-pest protocol  lees je hier meer over.

Anti-pest coördinatoren:
Wilma van den Bosch w.vandenbosch@atlascollege.nl
Maxime de Bruin m.debruin@atlascollege.nl

Interne contactpersonen:
Lara Molenkamp l.molenkamp@atlascollege.nl
Bertil Nieuwenhuis b.nieuwenhuis@atlascollege.nl
Rianne Dekker r.dekker@atlascollege.nl

Voedingsbeleid Copernicus / Gezonde schoolkantine

De Copernicus is een erkende gezonde school . Bij een gezonde leefstijl hoort gezonde voeding. We streven dan ook naar een omgeving waar gezond eten en drinken gemakkelijk verkrijgbaar is. Kiezen leerlingen daar niet uit zichzelf voor, dan dagen we hen uit.

De kantine van de Copernicus voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Het zichtbare aanbod bestaat voor minimaal 60% uit betere keuzes. Je vindt dus in het uitgestalde aanbod en in de automaten volkoren broodjes met gezond beleg, halfvolle melk, fruit en snackgroenten. Met de aankleding van de kantine proberen we leerlingen te verleiden ook echt gezond te kiezen. Jaarlijks doen we de Kantinescan van het Voedingscentrum, om te onderzoeken of we blijven voldoen aan de richtlijnen.

  • Er is een aanbod waarbij 60 procent van de producten uit een verantwoord assortiment bestaat volgens het Voedingscentrum.

Educatie

Bij biologie

  • In leerjaar 1 doen wij mee aan het nationale schoolontbijt. De mentor ontbijt samen met de kinderen en bespreekt het nut van een goed ontbijt en welke keuzen er kunnen worden gemaakt.
  • In leerjaar 2 wordt het thema voeding en vertering behandeld. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Wat is (goede) voeding, waar bestaat het uit en waarvoor heb je het nodig. Er wordt aandacht besteedt aan een goede relatie met voeding, maar ook met een minder goede relatie met voeding. Bijvoorbeeld overgewicht, maar ook ondergewicht en eetstoornissen. Naast de methode maken wij vanaf schooljaar 23/24 ook gebruik van de lesmethode ‘Weet wat je eet’ vanuit het Voedingscentrum.
  • In de bovenbouw wordt het thema voeding herhaald en wordt er verdieping aangeboden.

Bij LO

  • Er worden geregeld gastlessen georganiseerd bij LO-2. Gastlessen die gaan o.a. over verantwoorde en duurzame voeding.

Copernicus Plus

  • Leerlingen in klas 1 kunnen kiezen voor Copernicus plus lifestyle. Tijdens deze cursus worden verschillende onderwerpen die met leefstijl te maken hebben behandeld. Denk hierbij aan grenzen aangeven, liefde voor jezelf en je omgeving, keuzes maken etc.

Signalering

Als leerlingen vragen hebben over voeding of problemen met hun gewicht, dan kunnen zij terecht bij mentoren, docenten en de jeugdverpleegkundige van de GGD. Na toestemming van de ouders kan de mentor een leerling inbrengen in het ondersteuningsteam van de school. Dit team bespreekt het probleem van de leerling en verwijst zo nodig door naar de schoolverpleegkundige of schoolarts.

Metingen

  • Bij alle leerlingen in klas 2 en 4 wordt een gezondheidsmeting afgenomen door de jeugdverpleegkundige. De resultaten worden nauwkeurig geanalyseerd en gedeeld met het personeel. Er wordt gekeken wat nodig is om bijzonderheden aan te pakken.

Schoolarts/jeugdverpleegkundige GGD Hollands Noorden mw. E. Langeveld / mw. J. de Boer Maelsonstraat 11 Postbus 201 1624 NP Hoorn 1620 AE Hoorn 088 – 01 00 500