Onderwijs in de brugklas

2-jarige of 3-jarige brugperiode

Op de Copernicus hebben we drie soorten brugklassen:

  • Mavo/havo
  • Havo/vwo
  • Vwo

Op de Copernicus duurt de brugperiode twee jaar voor de mavo/havo en voor de havo/vwo kan deze zelfs drie jaar duren. In de onderbouw zit je in een mavo/havo-, een havo/vwo-, of een vwo-klas. In de gemengde klassen krijg je cijfers op twee niveaus, zodat je precies weet waar je staat. Je hebt dan twee of drie jaar de tijd om uit te vinden welk niveau het beste bij jou past.

 

Copernicus Plus of Sport?

Er zijn twee soorten klassen in de onderbouw op de Copernicus: de Copernicus Plus-klas en de Copernicus Sport-klas. Bij het inschrijven geef je jouw keuze aan. Het maakt niet uit of je mavo/havo, havo/vwo of vwo gaat doen, je kiest altijd voor Copernicus Plus of Sport.

– Copernicus Plus –

In de Copernicus Plus-klas kies je voor elke periode een ander keuzevak. Je volgt dus vier verschillende keuzevakken per schooljaar. Je krijgt dit vak dan deze hele periode twee uur in de week. Zo maak je telkens kennis met een ander bijzonder vak en ontdek je je talenten. Er is heel veel keuze, zoals bv: Chinees, Dans, Media, CoperniKunst, Extra Muziek, Tech lab, Drama, Programmeren, Internationaal Europa Project, Lifestyle, Mapping out history en Young Impact.

– Copernicus Sport –

In de sportklas sport je in de hele brugklasperiode zes uur per week, zonder extra uren op je lesrooster. In die zes uur probeer je allerlei nieuwe sporten uit. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen, zwemmen of skiën. Bovendien bezoek je sportwedstrijden en toernooien en krijg je clinics aangeboden. Bij een clinic word je begeleid door een speciale trainer. Dit kan een topbasketballer zijn of een volleybalcoach. Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te doen, als je maar van lekker sporten houdt. Je leert ook alles over sportiviteit: elkaar helpen en stimuleren, winst vieren en verlies verwerken, anderen en jezelf eerlijk beoordelen.

Leren LEREN

Als je naar het voortgezet onderwijs gaat, is het plannen van je huis- en leerwerk een van de lastigste dingen. Op de Copernicus besteden we extra veel aandacht aan het ‘leren LEREN’. Daar heb je je hele school- en studieloopbaan plezier van.

Lesprogramma Leren LEREN

Met het door de mentoren van de Copernicus zelf ontwikkelde leer- en werkboek ‘leren LEREN’ helpen wij je bij de vraag hoe je je schoolwerk het beste kunt aanpakken. Tijdens het mentoruur ga je aan de slag met het bijbehorende leer- en werkboek vol handige studietips.

Agenda

Aan het begin van het schooljaar krijgen de brugklassers een echte Copernicus-agenda. Daarin staan alle belangrijke momenten al ingevuld. We leren je, met behulp van deze agenda, jouw schoolwerk goed te organiseren en plannen.

Thuiswerkvrij

De eerste periode van klas 1 is thuiswerkvrij. Zo krijg je goed de tijd om te leren omgaan met je schoolwerk. De mentor helpt je hoe je het beste kunt plannen en leren. Wel zo handig om dit te leren, dan kun je daarna goed aan de slag als je wel huiswerk gaat krijgen. Thuiswerkvrij betekent dat je in de les voldoende tijd krijgt om je werk te maken. Alleen het leren voor toetsen doe je wel thuis. Zo krijg je tijd om te wennen op school en thuis genoeg tijd om te ontspannen, je bezig te houden met je hobby’s of te sporten.

OMZA

Soms kun je nog zo hard leren, maar valt het resultaat toch een beetje tegen. Met de feedbackmethode OMZA krijg je inzicht in hoe dat komt. Er wordt op vier punten naar je prestaties gekeken: Organisatie van je werk, Meedoen, Zelfvertrouwen en Autonomie. Zo begrijpen jij en je ouders waar het goed gaat en waar je jezelf nog kunt verbeteren. Op die manier kunnen wij je ook beter helpen en bijsturen als dat nodig is.

RTTI

Op de Copernicus toetsen we volgens de RTTI-methode. Dit staat voor Reproduceren, Toepassen in een bekende situatie, Toepassen in een nieuwe situatie en Inzicht. Met RTTI wordt duidelijk in welk type vragen je goed bent en waar je je kunt verbeteren. Je krijgt na elke grote toets feedback en zo kun je precies dát oefenen waar je uitdagingen liggen. Op een volgende toets doe je het dan nog weer beter!